2012. február 8., szerda

Vasvári(s)portrék





"Nagy ugrás az emberiségnek, kicsi Bakosinak..."
beszélgetés az ifjú sportolóval

Szokolyi Zsófia írása

Bakosi Petiről sokat hallhattunk manapság, elég, ha csak fellapozzuk a sajtót, vagy bekapcsoljuk a rádiót, tévét. A fiatal sporttehetség számtalanszor bizonyított már, s mégis tud még újat mutatni a Világnak!

Peti 4 éve osztálytársam. Ha mesélnem kellene róla, azt gondolhatnánk, tudnék mondani pár vicces szituációt, amit együtt éltünk át. Persze, tudnék. :) Ám - sajnos - az is tény, hogy nagyon ritkán találkozunk a suli falain belül. Mentségére szolgáljon, hogy a hiányzások a kemény felkészülésnek és a nagyszerű eredményekkel végződő versenyeknek tudható be. Az osztályban sokat beszélgetünk arról, ki mit tud éppen "Baksiról", a csodaugrónkról, akit általában tapstsunami fogad megjelenésekor.
Ahogyan nekünk, neki is megvan a maga órarendje - bár kicsit másabb, mint a miénk.

Lássuk, hogyan telnek Peti mindennapjai!

A reggelek korán kezdődnek, már 6 órakor talpon is van, kiugrik pizsamájából, s szinte egyből a tréningruhájába érkezik, hiszen 8 órától már kezdődik a napi edzés számára. Az 1-2 órás "tesi óra" után jöhet az agytorna is, hiszen 10:30-tól a Vasvári padját koptatja, támasztja, dédelgeti. :) A sok tanulni- és pótolni való felelés után jöhet a jól megérdemelt ebéd, melyet szívesen megoszt kedvenc osztálytársaival is. Az asztal alól folyton kinyúló hosszú lábai azonban délután 4 órától már egy újabb edzésre szaporázzák lépteit, s meg sem áll a mozgásban este 7-ig. Ez után elérkezik a kellemes pihenés ideje. Hazatérve Peti nekilát a tanulnivalóknak, majd jöhet egy kis kikapcsolódás is, bár nem sokáig, hiszen reggel kezdődik minden elölről...

Így megy ez napról-napra, hónapról-hónapra, versenyről-versenyre. Szerencsére sikerült elcsípnem egyik nap a legényt,  így hát nem is hagytam neki időt a választásra: rögtön kérdéseket intéztem felé.

SPORT, FELKÉSZÜLÉS, VERSENYEK
Peti gyakran utazik külföldre, hiszen sok edzőtáborban vagy felkészítésben kell részt vennie ahhoz, hogy csúcsformát produkálhasson versenyein.

B.P.:
"- Legutóbbi edzőtáborom januárban volt. Németországban, Stuttgartban készültem a téli szezonra, a cél a technikám fejlesztése volt, hogy minél nagyobbat tudjak ugrani. Versenyen is voltam Karlsruhéban, Sindelfingenben pedig felnőtt fedett pályás 1. helyezett lettem. Megtette a hatását az edzőtábor. Ott általában arra törekszünk, hogy jó kondícióban legyünk, de e mellett hagyják pihenni is az embert. Az a lényeg a felkészülés során, hogy egyedül magamra koncentráljak, finomítsak a technikán, és ehhez minden szükséges eszközt biztosítanak. Teljesen más körülmények vannak ott, mint Magyarországon, ott tényleg profi környezetben készítik fel az embereket. "

A sindelfingeni csarnok
Sz.Zs.: Miben más maga a felkészülés külföldön, mint itthon, mi tetszik neked legjobban az edzőtáborokban?

B.P.: "- Nagyon sok különbség nincsen a gyakorlatok között, bár táborban inkább erősítésre fektetünk hangsúlyt, nem csak magára az ugrásra. Kényelmesebb és korszerűbb az egész felkészülés, hiszen a legmodernebb gépekkel és módszerekkel dolgozhatunk ott, mindenem megvan, amire csak szükségem lehet. E mellett pedig láthattam olyan embereket is, akiket csak nagy világversenyeken lehet, korosztályos európa- és világbajnokokkal találkoztam. Így teljesen más felkészülni, mert van inspirációm is. "

A sok gyakorlás és kitartás meghozta gyömölcsét: január 28.-án, hazai pályán, Nyíregyházán mutathatta meg a bajnok, mire képes. Nem rejtegette erejét, hiszen a külföldi ellenfelek sem tudták megszorongatni Petit. Abszolút 1. hellyel zárta a versenyt, ráadásul nem is akármilyen eredménnyel! 220 cm-t ugrott, de az 1997 óta fennálló magyar junior csúcsot is majdnem elrabolta elődjétől, ami 223 cm-t jelent. Azt hiszem, kimondani is sok ezt az elképesztő számot, elképzelni az átugrását szinte félelmetes, megugrani pedig hatalmas büszkeség!

Sz. Zs.: Mennyire szoktál izgulni versenyen, van még benned drukk egy-egy ugrás előtt? Hogyan érezted magad a Főiskola Csarnokában, ismerősök körében?

B.P.: "- Mindig izgulok valamennyire, de a világversenyeken vannak a legnagyobb drukkok bennem. A kezdeti félelem azonban az első ugrás után elszáll. A mostani versenyen nagyon jó volt látni a barátaimat, eljöttek az osztálytársaim is szurkolni. Másabb, mint amikor nincsenek. Jól esik, hogy kíváncsiak a versenyemre, ez még nagyobb erőt ad lelkiekben, és jó érzés, hogy eljöttek megnézni engem. "

Sz. Zs.: Hogyan készülsz fel versenyek előtt, mi marad az utolsó pillanatokra?

B.P.: "- Verseny előtti napon mindig sokat eszek, még utoljára jól lakok, hogy másnap már ne legyek éhes és minimális legyen a súlyom. A verseny napján már csak könnyed átmozgatást csinálok, nehogy megsérüljenek a testrészeim, vagy meghúzódjanak az izmaim ugrás közben. A verseny utáni napokon pedig jöhet egy kis pihenés és kényeztetés a szaunában, valamint masszőrhöz is járok, szinte minden héten. "

Peti a versenyeken nagyon sok embert megismert már, így nemzetközi barátságokra is szert tett.

B.P.: "- A sporttársaimmal tartom a kapcsolatot, vannak barátaim Ausztráliából, Csehországból, Szlovákiából és természetesen sok magyarral is beszélgetek vagy bulizok, ha időm engedi. Versenyeken ha összefutunk, akkor jó, hogy már ismerjük egymást, mert amíg sorra kerülünk, tudunk beszélgetni. "

SZABADIDŐ, KEDVENCEK, SZÓRAKOZÁS
Bár büszkeségünknek nem sok ideje marad a kötelezettségei mellett a kikapcsolódásra, azért igyekszik néha kimozdulni is, hiszen a jó teljesítményhez nem csak a testi, lelki összhangnak kell meglennie, hanem a jó közérzetnek is.

Sz.Zs.: Mit csinálsz szabadidődben szívesen, hogyan ünnepelsz egy-egy sikeres verseny után?
B.P.: "- Ünnepelni nem nagyon szoktunk a családdal, hiszen ezek a győzelmek "kicsinek" számítanak, nagyobb világverseny után szoktam elmenni néha bulizni. Ritkán adódik úgy, hogy nincsen semmi dolgom, ilyenkor a barátaimmal, osztálytársakkal megyünk mulatni kicsit. Sajnos egyre kevesebb időm lesz erre. Néha szívesen csinálnék mást is, de mivel van eredménye a sportnak, így nem bánkódom. "
"Baksi" lányok gyűrűjében a szalagavatónkon
Peti egyébként a suliban is jól teljesít, a tanulásra mindig szakít időt, úgyhogy ha le is marad a tanulnivalókkal, igyekszik bepótolni azt. Korábbi beszélgetéskor már elmondta, hogy érettségi után külföldön szeretne továbbtanulni sportösztöndíjjal. S bár elmondása szerint olykor lusta a tanuláshoz, úgy érzi, nem lesz ezzel gondja a jövőben sem.

Sz. Zs.: Hogyan látod magad 5 év múlva, milyen céljaid vannak?

B.P.: "- Fúúú, 5 év múlva? Kiszeretnék jutni Rioba az Olimpiára és eséllyel harcolni a dobogóért. Viszont diplomát is szeretnék, az informatika világa érdekel. "

Sz. Zs.: Vannak-e kedvenceid zenében, milyen filmeket szeretsz? Esetleg van valami más hobbid is, sport, amit a magasugrás mellett űzöl?

B.P.: "- Zenében sok mindent szeretek, versenyek előtt is mindig zenét hallgatok. Ilyenkor általában hardstyle szól a fülembe, egyik kedvencem a Headhunterz. Filmeket utazások során tudok nézni ha van elég időm rá, műfajban a horrort, akciót és vígjátékot szeretem, viszont a romantikus filmeket ki nem állhatom! Sportban szeretem még a kosárlabdát, mielőtt magasugrani kezdtem, kosaraztam. Ma már csak ritkán tudok játszani, főleg tesi órákon. "

Petit nem változtatta meg a hirtelen jött hírnév, ismerőseként bátran merem mondani, hogy még mindig olyan, mint ezelőtt volt. Elmondása szerint nem zavarja őt a felhajtás, ugyanolyan maradt a felfogása, mint eddig. A siker nem változtatta meg az életét, minden a régi kerékvágásban megy. Életének elkövetkezendő pár hónapját fontos események sora teszi majd ki, hiszen hamarosan elérkezik az érettségi időszaka számára is. Mellette keményen kell készülnie majd a további megmérettetésekre, s talán pár év múlva olimpikonként üdvözölhetjük újra köreinkben, s a magyar Himnusz csakis érte fog szólni. Peti egy határozott, kitartó, céltudatos srác, aki még nagyon sokra viheti a közeljövőben. Remélem, még sokáig büszkék lehetünk rá.

Az utolsó szó jogán:
B.P.: "- Sportoljatok minél többet egészségetek megőrzéséért, a test és a szellem egyben tartásáért. "

Gratulálunk a sikereidhez "Baksi", további számos, hasonlóan szép eredményt kívánunk Neked!
Büszkék vagyunk Rád! :)


Szokolyi Zsófia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése