2012. február 10., péntek

Programajánló

„ Itt a farsang áll a bál…”
Angel Fanni írása
Alvilág, gengszterek, maffiózók: a lányok kitettek magukért! (2011)

Gondolom mindenki ismeri az előbbi mondatot és valószínűleg folytatni is tudná. A farsang már régóta hozzátartozik a népi hagyományainkhoz, de vajon mindenki tudja miről szól ez az ünnep?

A szó jelentése bajor-osztrák jövevényszó: a „vaschang”-ból származik.
A farsang kezdete vízkereszt ( január 6.) hossza viszont évről – évre változik, hiszen egészen a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazó szerdáig tart (ez már a húsvéthoz tartozik).
A farsang jellegzetessége, hogy a liturgikus keresztény naptárban nem kötődik hozzá jelentős ünnep, alapvetően néphagyományokra épül.

Ez az ünnep a tavaszvárás pogány kor, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki, gyakorlatilag a zajos mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárásával, a párkeresés udvarlás időszaka. Magyarországon fontos esküvői szezon is volt ez az időszak mivel nagyböjt alatt tilos volt lagzit tartani.

A 12/b-sek tesisekhez méltóan (2011)

A farsang napjai

Bizonyára sokan nem tudják,hogy a farsangot három fontos rész alkotja: a farsangvasárnap, a farsanghétfő és a húshagyó kedd, valamint a farsangot záró hamvazó szerda után következő torkos csütörtök, felfüggesztik a böjtöt, hogy elfogyasszák a farsang maradékát.
Farsangvasárnap: számos helyen ezen a napon tűzték a legények a kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját.
Farsanghétfő: az asszonyfarsang napja, ezen a napon a nők férfi módra mulattak. E nap után már tilos volt az esküvő, tánc, vigadalom.
Húshagyó kedd: a farsang utolsó napja, számos helyen, ilyenkor szalmabábut vagy koporsót égettek ezzel zárták a farsangot és a telet.


A farsanghoz fűződő rítusokat számtalan nép népszokás őrzik. Egyes helyeken napjainkig fennmaradtak a maskarás felvonulások. Manapság Európában talán a leghíresebb a velencei karnevál, mely külföldről is nagyon sok látogatót vonz. Brazíliában Rio de Janeiro a karnevál idejére a világ fővárosává válik.
Magyarországon az egyik legnagyobb farsangi ünnep a busójárás, mely farsang vasárnap van. Ez a szokást ma is tartják minden évben Mohácson. Az eseményen az emberek, a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel, ez szőrével kifordított báránybőrt jelent fejükön ijesztő hatású, rikító színekkel festett fa álarcban vonulnak házról házra.


"Egy szoknya, egy nadrág ?!" (2011)

Mivel  farsang a nagy evések- ivások időszaka nem feledkezhetünk meg a f
arsangi ételekől sem. A farsang elengedhetetlen velejárója a farsangi fánk. Állítólag már II. Ramszesz, egyiptomi fáraó (Kr.e.: 1290 – 1224) sírjának domborművén már látható, hogy két rabszolga csiga alakú süteményeket készít. Több vallás kultikus süteménye között találunk fánkot. Az izraelita ünnepek gasztronómiai szokásaiban a Hanuka ünnep ideje alatt fogyasztott fánknak régi történelmi háttere van.

A fánk európai elterjedésének történetéről egy híres legenda él a köztudatban. Marie Antoinette királyné egy farsangi álarcosbálról megszökött, és álöltözetében elvegyült a tömegben.  A sétálás közben megéhezett a királyné, így egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot. A fánk rendkívül megízlett neki, ettől kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált. Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el széles körben.  Hazánkban a fánksütés szokása a Dunántúlról terjedt el, és vált egyre több helyen szokássá, hogy a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangkor édességként az asztalra kerülhessen ez a finom nyalánkság.
Bugyi József tanár urat táncba vitték! :) (2011)


Ha valakinek megjött a kedve egy kis farsangi hangulathoz gasztronómiával egybekötve, tőlünk nem is olyan messze Hajdúböszörményben és Miskolcon is találhat hozzá programot.
Hamisíthatatlan vidéki disznóvágáson vehet részt aki február 04-én ellátogat Hajdúböszörményi Tájházakba. A kapuban házi pálinkával, friss disznótoros finomságokkal várják a rendezvényre érkezőket. (február 4)
A komor februári hidegben, mikor már mindenki a tavaszi rügyfakadást várja, Miskolcon az egész város fergeteges mulatsággal, kulturális műsorokkal és nagy tányér kocsonyákkal múlatja az időt, fittyet hányva a cidrire. (február 24-26)

Jó szórakozást! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése