2012. február 12., vasárnap

Az első csóktól a vámpírszerelemig - álompárok a filmvásznon


A médiatanár közbeszól:

Az első csóktól a vámpírszerelemig - álompárok a filmvásznon

 Győri Izabella írása

A latin szállóige szerint „a szerelem mindent legyőz”, s mintha a film is e régi bölcsességet mormolná mantraként újra és újra, hátha igaz lesz...

A szerelem a film születésétől témája az amerikai álomgyárnak is. S míg melodrámáiban Hollywood emberfeletti akadályokat gördít szerelmesei elé háborúk, halálos betegségek vagy pusztító katasztrófák alakjában, addig a romantikus komédiák éppen az élet nagyon is mindennapi nehézségeit túlozzák gigászi méretűre, s állítják ki ellenük csetlő-botló hőseiket. Cikkünkben a vászon legnépszerűbb szerelmespárjait gyűjtöttük össze, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Lássuk, kik is voltak a hollywoodi film Rómeói és Júliái az elmúlt száz évben!

1. Csók és botrány (1896)

1895-ben megszületett a film, s 1896-ban már el is csattant az első filmcsók egy Edison filmben. A csók című film azonnal botrányt is kavart Amerika-szerte.                                             
May Irwin és John C. Rice első csókjelenete
azonnal kiváltotta az amerikai puritán körök tiltakozását

2. „Mert hiszen holnap új nap virrad”-  Elfújta a szél (1939)

A harmincas években elterjedt a hangosfilm, hallhatóvá váltak a szerelmi vallomások is a vásznon, s a formálódó műfajok között gyorsan népszerűvé lettek a melodrámák, a szenvedélyfilmek. A legnagyobb siker 1939-ben egy nagy epikus mű volt az amerikai történelemről, melyben a széthulló déli világ nosztalgikus felidézése és a polgárháború viszontagságai jelentették a hátterét Scarlett O’Hara drámai szerelmi történetének. Az elfújta a szél – a filmvásznon éppen annyira lett rajongott mű mint Margaret Mitchell regénye, s megteremtette a filmtörténelem egyik álompárját.


A szenvedélyes szerelem: Vivien Leigh mint Scarlett O’Hara
és Clark Gable mint Rhet Buttler az „Elfújta a szél”-ben
                                            
  3. „Nekünk megmarad Párizs” – Casablanca (1942)

„A németek szürkében voltak, te kékben” – emlékszik vissza Rick, a cinikus amerikai bártulajdonos Casablancában a szerelmével Ilsével töltött párizsi napokra. S ebben a mondatban benne van a film egész drámája is: a történelem elszakítja egymástól a szerelmeseket: Rick lemond Ilséről, hogy a nő ellenálló férjét segíthesse munkájában. S ha valaki nem értené, miért tartják Kertész Mihály Casablanca című filmjét minden idők legjobbjának, annak figyelmébe ajánlom Umberto Eco híres mondását, mely szerint :„Két klisé nevetséges. Száz klisé megható.

Egy gyűrött arcú amerikai Humphrey Bogart és
egy klasszikus svéd szépség Ingrid Bergman : a Casablanca felejthetetlen szerelmespárja


 4. „Ha az ember szeret valakit, semmi szükség arra a szóra: sajnálom” – Love Story (1970)

Hollywood fenegyerekei már éppen felforgatták a mozi világát, amikor a 70-es években mégis  sok millió nézőt vonzott egy nagyon is hagyományos, érzelemdús melodráma. A Love Story-ban minden megvan, ami egy igazi „weepies” filmhez kell: diákszerelem, zord apa, halálos betegség – és egy felejthetelen filmzene.( r. : Arthur Hiller)
 ( Hogy nektek esetleg az ekkoriban készült Keresztapa valahogy mégis jobban tetszik? Bocsánat, de ez a cikk a híres szerelmes filmekről szól)
Ali Mac Graw és Ryan O’Neal szerelmi drámáján sokan sírtak a 70-es években
                                                    

                                                     
5. „Senki sem ültetheti Babyt a sarokba” – Dirty Dancing (1987)

A nyolcvanas években mindenki mambózni akart, aki megnézte a Dirty Dancing című filmet. (r.: Emile Ardolino) A 17 éves kamaszlány Baby (Jennifer Grey) számára egy vakáció a gyermekkor végét jelenti :  nővé és felnőtté érik – köszönhetően ellenállhatatlan táncoktatójának Johnnynak ( Patrick Swayze). A film sikere és nézőszáma egyúttal jól jelezte azt a változást, ami ekkorra a nézők életkori összetételében végbement: a mozi egyre inkább a fiatalok kedvenc szórakozása lett, a nagy kasszasikereket már a tinédzser korú nézők jegyvásárlásai biztosították.
Tánc, szerelem, csábítás ( Patrick Swayze és Jennifer Grey)



         
6. „ Egy nő szíve a titkok mély, kék óceánja” - Titanic (1997)

Médiaórán ezzel a filmmel példázzuk, mennyire is vonzódik a tömegkultúra a legekhez. Mert Cameron  mozija sok szempontból a legek filmje : a történet, a karakterek, a helyszínek, a látvány, a film díj-, és bevételesője- mind-mind csupa szenzáció! És megszületett a 90-es évek álompárja: Rose és Jacke.

A  szerelem, mint szárnyalás : a legromantikusabb első-csók a Titanicon :
Rose (Kate Winslet) és Jack ( Leonardo DiCaprio)



7. „ Higgy nekem most az egyszer : minden vagy csak éppen hétköznapi nem”– Alkonyat (2008)

A tinédzserek imádják – szüleik és tanáraik pedig értetlenül állnak a jelenség előtt. Az új évezred első álompárja: Bella és Edward,  Stephenie Meyer regénysorozatának főszereplői, ráadásul egy vámpírfilmben. Sokan írtak már a siker titkáról.  A jól kiválasztott főszereplőkön keresztül az ügyes marketing- fogásokon át az új érzékenység- érzelmesség megjelenéséig több összetevője lehet e mozi népszerűségének. A legfontosabb szerintem mégis az, hogy ebben a műben vámpírokkal, vagy anélkül mégiscsak az örök kamasz-kérdések fogalmazódnak újjá : testi-lelki szerelemről, kötődésről és hűségről, az érzések zűrzavaráról. De mindenekelőtt önmagunk kereséséről. És ne felejtsük el, hogy már a Rómeó és Júliában is elhangzott a kamasz identitáskeresés legtöbbet idézett mondata: „Rómeó, miért vagy te Rómeó ?”



„Edward, miért vagy te Edward?” – az új évezred álompárja a mozivásznon
(Bella : Kristen Stewart és Edward: Robert Pattinson)


+1 : (a cikkszerző személyes kedvence)

 „A folyamatos beszéd nem feltétlenül kommunikáció” – Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)


Clementine és Joel álomszerű történetében a fiú saját elméjének rejtett zugaiban harcol szerelmük emlékfoszlányaiért. Egy egészen kiváló író Charlie Kaufman és egy, a szürreális látásmód iránt fogékony rendező, Michel Gondry találkozásából nagyszerű filmélmény született. Azoknak ajánlom, akik szerint nem baj, ha egy romantikus film arra is lehetőséget ad, hogy az egymásra találás felett érzett öröm mellett a néző eltöprenghessen a kapcsolatok és az emberi érzelmek különös természetén is.

Kate Winslet és Jim Carrey játéka miatt is érdemes megnézni a filmet!



És nektek ki a kedvenc filmes álom-párotok? Írjátok meg nekünk! 
A felhívás részleteit keressétek Facebook oldalunkon és Valentin napon a suliban !

 

                                        

                                       










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése