2012. május 7., hétfő

Villáminterjú - a magyar nyelv és irodalom érettségiről

Az érettségi és ami mögötte van - a Momentánban.

 

A mai nappal megkezdődtek az írásbeli  érettségi vizsgák. Ezúttal még nem a ti megoldásaitokat, hanem a feladatlapokat és a kérdéseket elemzik a gimnázium szaktanárai.

 Most Mikó Gyöngyi tanárnő véleményét kérdeztük a magyar nyelv és irodalom vizsga írásbeli feladatairól.

 Tanárnő szerint az előző évekhez képest szolgált újdonsággal az idei feladatsor. 

"A szövegalkotó feladatban évek óta novellát kellett elemezni a diákoknak- ezúttal viszont verset, sőt balladát. Arany János balladáival ugyan részletesen foglalkozunk az órákon, de a ballada mint összetett műfaj nem könnyen elemezhető, a jó fogalmazáshoz alapos irodalomelméleti  háttértudás szükséges.
Az összehasonlító elemzésben az eddigiektől eltérően nem lírai műveket, hanem novellákat kellett feldolgozni. A Karinthy – művek könnyen értelmezhetőek ugyan, de figyelni kellett a dolgozatírónak az összehasonlítás szempontjaira.
 A jó érvelésnél a feladat helyes értelmezése  a  kiindulópont . Aki nincs pontosan tisztában a heroikus szó jelentésével, könnyen tévútra térhet az irodalmi alakok kiválasztásánál is. A legjobb ha ilyenkor a kötelező olvasmányok közül választanak a vizsgázók. A magyar irodalom nagy műveiben, Zrínyi Miklós, Petőfi Sándor vagy Madách Imre alkotásaiban szép példákat találhattak a diákok ehhez a feladathoz."


Holnap a matematika feladatsorról olvashattok. Sokan örülnének persze, ha már ma a blogon lenne az értékelés, de erre még a Momentán sem képes ! Mindenesetre minden vasvárisért szorítunk...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése