2012. május 6., vasárnap

Amit irodalomtanárod sosem mesélt el...


Dani szerint : az Anonymus című film...

Hostyisószki Dániel írása
Egy nagyszerű összeesküvés elmélet a világ egyik legismertebb irodalmi személyéről, William Shakespeare-ről.
Az eddig katasztrófafilmeket jegyző Roland Emmerich(Holnapután, 2012) úgy gondolta, hogy kipróbálja magát új műfajokban, ezért elkészítette az Anonymous-t.
 A film a XVII. századi Angliában játszódik, ahol minden csupa titok, csalás és hazugság. Az arisztokrácia bűnnel átitatott, veszedelmes viszonyai közepette egy férfi, akinek társadalmi állása nem engedi meg, írni kezd. Komédiákat és drámákat ír, hogy segítségükkel támogassa politikai játszmáit. Felbérel egy Shakespeare nevű színészt, hogy az Ő neve mögé bújjon.
A film végig leköti a nézőt. Az alkotás több idősíkon fut egyszerre, ami eleinte zavaró, de egy kis idő múlva már föl se tűnik a nézőnek. 
Habár nem játszanak benne híres színészek, ők is hitelesen alakítanak. A látványra nem lehet panaszunk. Láthatjuk a Globe Színház megépülését, a Towert és ezeken felül kapunk még gyönyörű kastélyokat is. Ami számomra nagyon tetszett, hogy van egy jelenet, ahol a tenisz kezdetleges formáját játszák. A jelmezek pazarak, ezt bizonyítja az Oscar – jelölés Legjobb jelmez kategóriában.

A film végén olyan fordulatokat kapunk, amit nem vártunk volna, s mindenkiben felmerül a kérdés: Vajon tényleg az volt Shakespeare, akinek gondoljuk?







A BBC online beszámolója szerint a film bemutatója 2011 októberében komoly tiltakozási hullámot váltott ki Angliában. A Shakespeare Birthplace Trust kilenc útjelző táblán ragasztotta le a költő nevét .A tiltakozók szerint ugyanis a film megkísérli "átírni az angol kultúrát és történelmet".

A Shakespeare emlékét őrző társaság arra figyelmeztetett, hogy káros lehet a film "összeesküvés-elmélete", amely szerint valójában Edward de Vere, Oxford grófja írta a híres drámákat. Ugyanis becsaphat olyan nézőket, akik korábban nem kérdőjelezték meg Shakespeare írói géniuszát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése